Με προβληματισμό και απορία παρατηρούμε κατά καιρούς το φαινόμενο αυτόκλητοι προστάτες του κλάδου μας να ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων μεταφραστών και διερμηνέων, χωρίς να έχουν συνεισφέρει ποτέ σε καμία διεκδίκησή τους, ενώ πολλάκις έχουν εκφέρει δημοσίως αρνητικό λόγο προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την αξία των σπουδών και της εργασίας τους. Αυτοί οι αυτόκλητοι προστάτες εμφανίζονται σαν να «κάνουν χάρη» στους πτυχιούχους μεταφραστές δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να θίξουν ήδη αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες και κόπο επί σειρά ετών. Αγώνες στους οποίους ποτέ δεν συμμετείχαν, εφόσον δεν είχαν κανένα έρεισμα για να το πράξουν.

Πάγια τακτική του συλλόγου μας είναι να μην αντιδράμε σε τέτοιες προκλήσεις, ωστόσο κρίνουμε ότι οι συνεχείς επιθέσεις και η παραπλάνηση τόσο του κοινού όσο και των ίδιων των πτυχιούχων μεταφραστών δεν πρέπει πλέον να μένουν αναπάντητες. Ενημερώνουμε, συνεπώς, για τις ακόλουθες θέσεις του συλλόγου μας:

Επιδίωξη των πτυχιούχων μεταφραστών και διερμηνέων, μέσω των ενώσεων που τους εκπροσωπούν, δεν είναι η δημιουργία κλειστών λιστών που αποκλείουν εργαζομένους, αλλά η ανάδειξη της επαγγελματικής υπόστασης μέσω της αναγνώρισης της μεταφρασεολογικής επιστήμης και των μεταφραστικών σπουδών, καθώς επίσης η συνδικαλιστική κινητοποίηση για φλέγοντα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το μισθολογικό, αλλά και η εξεύρεση εργασίας.

Επιδίωξη των πτυχιούχων μεταφραστών και διερμηνέων δεν είναι να υποβιβάζουν, να υποτιμούν και να παραπληροφορούν, πατώντας σε πλάτες τρίτων και χρησιμοποιώντας τους για να αναδειχθούν ή να αποκτήσουν φανταστικά ερείσματα καθ’ υπόδειξη νομικών ή άλλων συμβούλων.

Οι πτυχιούχοι μεταφραστές στελεχώνουν δημόσιους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, διατηρούν ανοιχτές διόδους επικοινωνίας με κρατικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς, εξυπηρετούν τους πολίτες, πρωτοπορούν και αναδεικνύουν τον κλάδο με τον επαγγελματισμό και την ερευνητική συνεισφορά τους.

Από το 2004, οι πτυχιούχοι μεταφραστές έχουν τη στήριξη του ελληνικού κράτους, με πρωτοστάτες το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς επίσης την ευθυκρισία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συνηγόρου του Πολίτη, τα οποία μερίμνησαν καταλυτικά για την εφαρμογή των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την επαγγελματική αποκατάσταση τόσο των πτυχιούχων όσο και των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στον τομέα της μετάφρασης και της διερμηνείας. Στηρίζονται δε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που παρέχουν σπουδές σε αυτόν τον τομέα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Οι πτυχιούχοι μεταφραστές και διερμηνείς αναγνωρίζουν και σέβονται τη δράση και τις διεκδικήσεις άλλων ενώσεων, όπως του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισήμων Μεταφραστών Υπουργείου Εξωτερικών, του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, του Συλλόγου Διερμηνέων Συνεδρίων Ελλάδος, του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Πτυχιούχων Μεταφραστών και Διερμηνέων, που έχουν πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων τους, είτε είναι εγγεγραμμένα μέλη σε καθέναν από αυτούς τους συλλόγους είτε όχι. Οι νίκες τους είναι νίκες μας.

Ως εκ τούτου οι πτυχιούχοι μεταφραστές και διερμηνείς δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες που ουδέποτε συνέβαλαν στις διεκδικήσεις τους, είτε υλικά είτε ηθικά, ούτε χρειάζονται διαμεσολαβητές και «εγγυητές» για τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πτυχιούχους μεταφραστές με τίτλους σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, όπως το πράττει από την ίδρυσή της, και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θίγει κατ’ εξακολούθηση και να διαβάλλει περισσότερους από 2.500 κατόχους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων μεταφραστικών σπουδών στην Ελλάδα, ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα δικαιώματα των πτυχιούχων για να προωθήσει οποιουδήποτε είδους μικροπολιτικές ατζέντες.

Το ΔΣ της ΠΕΕΜΠΙΠ
07/02/2020