Στις 23 Μαρτίου 2020 και ώρα 6 π.μ. εφαρμόστηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας ως ένα μέσο αντιμετώπισης της έξαρσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Για τη μετακίνηση των πολιτών (ημεδαπών και αλλοδαπών) προβλέπεται η συμπλήρωση του Εντύπου Βεβαίωσης Μετακίνησης, όπου κάθε πολίτης θα συμπληρώνει για κάθε μεμονωμένη μετακίνησή του από και προς τον τόπο κατοικίας του και για συγκεκριμένους σκοπούς. Το Έντυπο Βεβαίωσης Μετακίνησης και οι οδηγίες συμπλήρωσης και χρήσης του είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://forma.gov.gr/.

Το Έντυπο Βεβαίωσης Μετακίνησης είναι δύο τύπων:

Τύπος Α: Πάγια βεβαίωση μετακίνησης προς και από την εργασία (που θα βρείτε εδώ σε .pdf και εδώ σε .docx)

Τύπος Β: Μεμονωμένη μετακίνηση από και προς το σπίτι (που θα βρείτε εδώ σε .pdf και εδώ σε .docx)

Σε περίπτωση που δεν μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει και συμπληρώσει το Έντυπο, δίνεται η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης μετακίνησης ή αποστολή SMS στον αριθμό 13033 (χωρίς χρέωση) με τη μορφή: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
    Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Προς διευκόλυνση των αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων στην Ελλάδα τα μέλη της ΠΕΕΜΠΙΠ μετέφρασαν τα διαθέσιμα Έντυπα σε διάφορες ξένες γλώσσες (η λίστα θα ανανεώνεται) και μπορείτε να κάνετε λήψη τους κάνοντας κλικ σε κάθε εικονίδιο:

* Σύντομα θα αναρτήσουμε και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Πολιτών σε άλλες γλώσσες.

** Για περισσότερες χρήσιμες οδηγίες σε διάφορες γλώσσες σχετικά με την προστασία σας από τον κορονοϊό, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εδώ.